Caz clinic 1
Generalitati

Pentru multi pacienti a fi edentat total reprezinta un handicap atat sub aspect functional masticator cat şi psiho-social cu impact negativ asupra calitatii vietii, 10-45% dintre acestia fiind nesatisfacuti de protezele totale chiar foarte corect realizate, acest lucru fiind observat cu precadere la mandibula.

Rezolvarea satisfacatoare a edentatiei totale mandibulare a reprezentat o problema pentru proteticieni cat si pentru pacienti.

S-au incercat variate metode de tratament pentru restaurarea protetica a mandibulei edentate total:
-Realizarea unei proteze totale corecte care sa se extinda pe tot campul protetic disponibil;
-Tehnicile proprotetice incluzand vestibuloplastii cu grefe cutanate pentru extinderea tesutului keratinizat, augmentarea crestei alveolare mandibulare cu folosirea grefelor autogene de creasta iliaca sau a materialelor aloplastice, hidroxiapatita fiind unul dintre cele mai utilizate.

Aceste interventii chirurgicale nu realizau o imbunatatire pe termen lung a functionalitatii protezei totale mandibulare.
Intr-un studiu pe 90 pacienti Raghoebar si colaboratori(1) utilizand cele trei metode de tratament (confectionarea unei proteze noi corecte, utilizarea chirurgiei proprotetice in vederea imbunatatirii campului protetic prin aditie osasa si vestibuloplastie si realizarea unei supraproteze pe implanturi a constatat ca alternativa supraprotezarii pe implanturi este considerata de pacienti cea mai satisfacatoare atat pe termen scurt (1 an) cat si pe termen lung (5 ani).

Avantajele supraprotezarii pe implanturi fata de puntea pe implanturi
-Numar redus de implanturi (doua),
-Utilizabila in atrofiile severe ale mandibulei cu efect estetic superior,
-Realizare clinico-tehnica mai usoara,
-Ambele menajeaza creasta alveolara in regiunea anterioara in timp ce in regiunea posterioara se inregistreaza o rezorbtie anuala a crestei de - 0,011 mm fata de +0,016 mm(2),
-Confera grad ridicat de satisfactie pacientului datorita stabilitatii protezei,
-Pret de cost mult mai redus.

Prezentare de cazPacienta la prezentarea in cabinet
Pacienta de 55 ani edentata total mandibular de 2 luni (pierderea dintilor fiind de etiologie parodontala) si biterminal maxilar se prezinta in clinica noastra cu dificultati in purtarea protezei totale mandibulare (instabilitate). La maxilar prezinta Campul protetic mandibular la primul consulto punte totala metalo-acrilica veche 13-23 si o proteza scheletata. Pacienta cu hepatita C in antecedente, ameliorata cu tratament indelungat cu interferon, cu valoare normala a probelor hepatice prezinta o trombocitopenie usoara.

Se insera, intr-un singur timp chirurgical, 2 implanturi ITI Straumann cu tratament special de suprafata sablare si gravare acida (SLA), diametrul de 4,1 mm si lungime de 10 mm in regiunea canina mandibulara,.
Inainte de inserarea suruburilor de vindecare se masoara stabilitatea implantului utilizand frecventa rezonantelor (Osstell Mentor).

Sistemul face sa vibreze implantul prin intermediul unui transductor conectat direct la implant cu o frecventa constanta si o amp...litudine crescatoare pana cand acesta intra in rezonanta. Se inregistreaza valoare ISQ (Implant Stability Quotient= coeficientul de stabilitate a implantului) cu valoare de la 1 la 100. Se repeta masuratoarea Inainte de incarcarea protetica iar valoarea obtinuta trebuie sa fie cel putin egala cu cea postchirurgicala.
Postoperator se recomanda nepurtarea protezei mandibulare pe o perioada de 10 zile, apoi proteza se retuseaza in dreptul capacelor de vindecare. Pentru imbunatatirea stabilitatii pacientei i se recomanda utilizarea pernutelor adezive Protefix.

6La 6 saptamani de la interventia chirurgicala se incarca protetic implanturile prin inserarea de capse, urmata de confectionarea unei proteze noi cu schelet metalic. Am utilizat ca sistem de retentie a protezei totale capsele impreuna cu matricele aurite care se aplica pe proteza. Matricea aurita are 4 lamele ce se pot activa prin strangere sau dezactiva in functie de necesitatile de stabilizare a protezei mandibulare.
La finalul tatamentului pacienta este foarte multumita atat de aspectul estetic cat, mai ales de stabilitatea protezei totale mandibulare.

sus

7Concluzii
• Supraprotezarea pe doua implanturi endoosoase, in special la mandibula reprezinta, pe termen lung, o alternativa terapeutica de succes la proteza totala clasica.
• Rata ridicata a succesului tratamentului cu implanturi dentare cat si interventia minim invaziva recomanda utilizarea acestui tip de tratament chiar in cazul pacientilor cu risc chirurgical crescut.
• Sistemele de retentie confera un grad ridicat de satisfatie pacientului prin asigurarea unei bune stabilitati a protezei totale.
• Prin utilizarea sistemelor speciale, protezele mandibulare pot fi reduse dimensional, in special lingual, fiind confectionte deasupra liniei milohioidiene, ceea ce confera un grad sporit de comfort pacientului.

12

Bibliografie selectiva
1. Raghoebar GM, Meijer HJA, Stegenga B, van't Hof MA, van Oort RP, Vissink A. Effectiveness of three treatment modalities for the edentulous mandible. A five-year randomized clinical trial. Clin Oral Impl Res 2000: 11: 195-201
2. Wright P, Glantz P, Randow K, Watson R. The effects of fixed and removable implant-stabilised prostheses on posterior mandibular residual ridge resorption Clin. Oral Impl. Res, 13, 2002; 169-174

Multumiri:
Fundatiei International Team for Implantology pentru sprijinul financiar in realizarea cazuisticii (Grant nr. 316/2003).
Firmei Queisser Pharma Romania si d-nei Teodora Lupan-Caba pentru furnizarea pernutelor adezive pentru pacienti.

Publicat pe internet - www. dentistul.net : „Supraprotezarea pe implanturi" Dr Cristache Corina din 13.12.2006.

 

Coordonam proiectul

ITI logo