Controlul infectiilor

In clinica CONCORDIA DENT se acorda o importanta deosebita controlului infectiilor, pentru protectia pacientilor si a personalului medical.

Personalul medical este obligat sa poarte, pentru fiecare pacient, dispozitive de protectie: manusi, masti, ochelari de protectie si sa respecte anumite norme stricte (“precautii universala”). Pentru dezinfectia mainilor se folosesc substante dezifectante speciale inainte si dupa utilizarea manusilor de examinare/chirurgicale.

Decontaminarea suprafetelor
Pentru prevenirea riscului de infectie suprafetele expuse (mese de lucru, unitul dentar, lampa, etc) sunt decontaminate, reducand astfel numarul de germeni pana la zero. Se folosesc in acest scop substante chimice de ultima generatie, al caror spectru este foarte larg, avand grija totodata sa respectam timpul de expunere al agentului decontaminant. Substantele dezinfectante utilizate indeplinesc in mod obligatoriu standardele europene pentru dezinfectie si sunt substante bactericide, fungicide, sporicide, virucide active pe virusul HIV, cel al Hepatitei B si C, Adenovirus, Coronavirus, virus Herpex tip 1 precum si tuberculocide active pe Mycobacterium tuberculosis.


Sterilizarea instrumentarului stomatologic
Inainte de folosire, instrumentele utilizate in tratamentele dentare sunt sterilizate cu grija, prin metoda chimica (sterilizare rece) sau prin sterilizarea la cald. In clinica Concordia Dent sterilizarea la cald are loc in autoclav (sterilizarea prin vapori sub presiune - autoclavarea- unde temperatura vaporilor de apa este de 134 de grade, timp de 45 de minute).

Etapele sterilizarii la cald:
1. Presterilizare in recipienti speciali cu solutii antiseptice
2. Spalare mecanica (baie de ultrasunete la 60-80°C cu solutii antiseptice)
3. Impachetarea instrumentarului in folii de unica folosinta.
4. Inscriptionarea zilei si a orei sterilizarii;
5. Sterilizarea propriu-zisa in autoclav.
6. Depozitarea in compartimente speciale.

Metodele chimice se realizeaza cu ajutorul solutiilor dezinfectante si antiseptice. Exista materiale de unica folosinta, cum ar fi manusi, aspiratoare, campuri, comprese sterile, etc.

Reziduurile se depoziteaza in recipiente speciale, inchise etans. Dupa umplere, aceste recipiente sunt ridicate de catre personalul unei firme care asigura servicii de incinerare a deseurilor medicale, cu care clinica noastra are contract.

Toate aceste masuri de decontaminare conduc cu certitudine la inlaturarea oricaror riscuri de imbolnavire in clinica noastra .

 

Coordonam proiectul

ITI logo