Instructiuni postoperatorii chirurgie parodontala / implanturi dentare

Aceste instructiuni sunt menite sa minimizeze discomfortul postoperator si sa va informeze asupra situatiilor clinice care necesita ingrijiri speciale.

FUMATUL
Daca sunteti fumator este foarte important sa nu fumati in primele 3 zile dupa interventia chirurgicala. Fumatul este un factor favorizant al infectiilor si durerilor postoperatorii si intarzie vindecarea plagii.DURERILE POSTOPERATORII

Durerile postoperatorii moderate reprezinta un fenomen obisnuit in primele 2-3 zile dupa interventia chirurgicala.
Se recomanda analgetice uzuale (Algocalmin fiole).

TUMEFACTIA
Tumefactia de intensitate medie a obrazului este o consecinta obisnuita a interventiei chirurgicale. Pentru a preveni si diminua tumefactia se recomanda:
- utilizarea unei pungi cu gheata care se aplica alternativ: se mentine 20 minute si apoi se indeparteaza 10 minute (puteti face un astfel de pachet cu geata astfel: intr-o punga de plastic puneti gheata din congelator pe care o zdrobiti apoi. Pachtul astfel realizat se infasoara intr-un prosop si apoi se poate aplica pe fata).
tratament medicamentos antiinflamator - Rupan tbl 4/zi timp de 4 zile (2 tbl. dimineata si doua seara).

SANGERAREA
O sangerare usoara (cat sa coloreze saliva) este considerata normala.
Daca apare o sangerare profuza aplicati o compresa sterila peste plaga si tineti strans muscat pe ea 30 minute. in acelasi timp tineti capul ridicat pe perna. Daca sangerarea nu se reduce semnificativ prin acest procedeu sunati-ne.

PROTECTIA PLAGII
Plaga este protejata cu o mesa iodoformata care se mentine 24-48 ore pana va prezentati la control.

REGIMUL ALIMENTAR
incercati sa evitati sa mancati pe partea operata pe o perioada de 2 zile. Nu consumati alimente sau lichide prea fierbinti. Evitati alimentele tari pe o perioada de 10 zile.
Retineti ca o dieta adecvata din punct de vedere al continutului in proteine, Vitamine C si coplex B este esentiala pentru vindecarea plagii.

IGIENA BUCALA
Se evita clatitul gurii in primele 12 ore. Periajul dentar se reia din a doua zi utilizand o periuta moale.
Se utilizeaza, pentru evitarea formarii placii bacteriene, apa de gura ce contine Clorhexidina 0,12-0,2% (Corsodyl, Ossidenta, etc) cu care clatiti de 2 ori pe zi (dimineata si seara).

MEDICATIE SUPLIMENTARA
Anumite interventii chirurgicale parodontale impun tratamentul cu antibiotice.

 

Coordonam proiectul

ITI logo