Instructiuni postoperatorii chirurgie sinus maxilar

Aceste instructiuni sunt menite sa minimizeze discomfortul postoperator si sa va informeze asupra situatiilor clinice care necesita ingrijiri speciale.

SUFLATUL NASULUI nu este recomandat pe o perioada de 10 zile.
Se recomanda pe cat posibil, evitarea stranutatului.
Antiseptic nazal.

FUMATUL
Daca sunteti fumator este foarte important sa nu fumati in primele 3 zile dupa interventia chirurgicala. Fumatul este un factor favorizant al infectiilor si durerilor postoperatorii si intârzie vindecarea plagii.

DURERILE POSTOPERATORII
Durerile postoperatorii moderate reprezinta un fenomen obisnuit in primele 2-3 zile dupa interventia chirurgicala.
Se recomanda analgetice uzuale.

TUMEFACTIA
Tumefactia de intensitate medie a obrazului este o consecinta obisnuita a interventiei chirurgicale. Pentru a preveni si diminua tumefactia se recomanda:
- utilizarea unei pungi cu gheata care se aplica alternativ: se mentine 20 minute si apoi se indeparteaza 10 minute (puteti face un astfel de pachet cu geata astfel: intr-o punga de plastic puneti gheata din congelator pe care o zdrobiti apoi. Pachtul astfel realizat se infasoara intr-un prosop si apoi se poate aplica pe fata).
Tratament medicamentos antiinflamator 3-4 zile.

SANGERAREA
O sangerare usoara (cât sa coloreze saliva) este considerata normala.
Daca apare o sângerare profuza aplicati o compresa sterila peste plaga si tineti strâns muscat pe ea 30 minute. in acelasi timp tineti capul ridicat pe perna. Daca sangerarea nu se reduce semnificativ prin acest procedeu sunati-ne.

PROTECTIA PLAGII
Plaga este protejata cu o mesa iodoformata care se mentine 24-48 ore pâna va prezentati la control.

REGIMUL ALIMENTAR
Incercati sa evitati sa mâncati pe partea operata pe o perioada de 2 zile. Nu consumati alimente sau lichide prea fierbinti. Evitati alimentele tari pe o perioada de 10 zile.
Retineti ca o dieta adecvata din punct de vedere al continutului in proteine, Vitamine C si coplex B este esentiala pentru vindecarea plagii.

IGIENA BUCALA
Se evita clatitul gurii in primele 12 ore. Periajul dentar se reia din a doua zi utilizând o periuta moale. Se utilizeaza, pentru evitarea formarii placii bacteriene, apa de gura ce contine Clorhexidina 0,12-0,2%(Corsodyl, Ossidenta, etc) cu care clatiti de 2 ori pe zi (dimineata si seara).

MEDICATIE SUPLIMENTARA
Antibiotice, antiinflamatorii, analgetice.


 

Coordonam proiectul

ITI logo